Napomena: Oreska BBS je poeo sa radom 1991. godine i funkcionisao je do bombardovanja 1999. godine kada je konano prekinut njegov rad. Ova prezentacija je postavljena 1996. godine a sada stoji kao beleka o jednom od najstarijih i popularnijih BBS-ova u zemlji. Danas, umesto Oreska BBS'a na Internetu funkcioniu web forum Oreska (forum.uzice.net), IRC chat (chat.uzice.net), kao i sajt www.uzice.net


DOBRODOSLI NA ORESKINU PREZENTACIJU


O ORESKI ..... [ICON]
BIBLIOTEKA ..... [ICON]
BBS I MREZE ..... [ICON]
KONFERENCIJE ..... [ICON]
[ICON] ..... DIREKTORIJUMI
[ICON] ..... OSTALI SERVISI
[ICON] ..... SYSOP ORESKE
[ICON] ..... POMOC
Fotografije sa Oreskine zurke 5.7.1997. godine
u kanjonu reke Djetinje kod Uzica

[GO TOP]
[ICON]O Oreska BBS-u

Opsti podaci

Oreska BBS - OnLine biblioteka
Telefon: bbs vise ne radi
Modem: ZyXEL 1496P (300-16800bps)
Radno vreme: 23:00 - 14:00, neradnim danima: 23:00 - 08:00
Besplatan pristup
Sisop: Predrag Supurovic, also known as broker

Uvod

Oreska je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih BBS-ova. Postoji od marta 1992. godine, prakticno od vremena kada je ovaj nacin komunikacija jos uvek bio na pocetku svog razvoja.

Ime je dobila po SF romanu "ORESKA" Dragana R. Filipovica. Kompletan roman mozete preuzeti sa BBS-a (datoteka ORESKA.ZIP).

BBS je prvenstveno je zamisljen kao elektronska biblioteka naucne fantastike i konferencijski sistem, ali zbog svog geografskog polozaja (nalazi se u Uzicu, u unutrasnjosti Jugoslavije) ima i sve druge uobicajene BBS servise.

Od samog svog pocetka bio je steciste ljudi sa dobrim idejama i zeljom da se napravi nesto novo. Vec sama biblioteka je bila pravo osvezenje na jugoslovenskoj racunarskoj sceni, a najznacajnija uloga ovog BBS-a je u stvari u osnivanju do skora najvece i najznacajnije jugoslovenske amaterske BBS mreze SETNet.

Zanimljivo je da je i jedan jugoslovenski racunarski casopis zapocet upravo ovde. Nekolicina korisnika i sisop su prvo napravili specijalnu konferenciju i direktorijum koji su korisceni kao elektronski casopis, da bi kasnije, u saradnji za "TV Novostima" sve to pretocili na papir i na svetlo dana izbacili "CIP", magazin za racunare, elektroniku i komunikacije, cija je osnovna namena popularizacija ovih oblasti tehnike.

Da racunarske teme nisu jedine koje se mogu naci na ovom BBS-u, pokazuje i osnivanje elektronskog casopisa "UZICE na Internetu", koji se bavi uzickim krajem i namenjen je prvenstveno ljudima iz uzickog kraja koji zive sirom sveta, ali i za sve ostale koje ove informacije zanimaju. Casopis se distribuira Internet mail-om a mozete ga naci i na WEB-u.

Veliko je zadovoljstvo videti veliki broj korisnika koji na BBS-u stvaraju toplu, drugarsku atmosferu, zajednicki resavaju programerske ali i one druge, ljudske probleme, medjusobno se sale ali umeju i da budu ozbiljni kada je potrebno.

Oresku je u toku svih ovih godina posetilo preko 3000 registrovanih korisnika. Broj korisnika iz Uzica i okoline je veoma mali u odnosu na ostale. I pored toga sto se nalazi u Uzicu, njeni najaktivniji korisnici su iz Beograda, Novog Sada, Nisa, Kraljeva, Subotice, Kragujevca, Pristine, Banjaluke, Podgorice, Herceg Novog i drugih delova zemlje.

Sisop Oreske, za potrebe svog BBS-a sastavlja listu YU BBS-ova. Lista je tacna onoliko koliko je to moguce i vazi za najbolju BBS listu koja se kod nas moze naci. Ona se uvek moze preuzeti iz direktorijuma oreska.bbs (cak i neregistrovani korisnici)

Organizacija BBS-a

Za razliku od vecine drugih BBS-ova, Oreska ima spartanski uradjen meni sistem, koji nije saren, pretrpan slicicama, okvirima i drugim elementima koji smetaju i cine BBS necitkim. To je jedan od razloga zasto je toliko omiljena medju korisnicima. Izgled je prilagodjen nameni: brzoj razmeni informacija. Meni sistem je takav da se da se sve opcije vrlo brzo ispisu i da se korisnik u njima lako snadje kako bi sto pre dosao do informacije koja mu je potrebna.

Jasno su odvojeni konferencijski deo, deo za datoteke, elektronska biblioteka i drugi servisi. Najznacajnija je svakako biblioteka, ali za njom ne zaostaje ni vrlo obiman konferencijski sistem. Deo sa datotekama je takodje veoma zanimljiv, bogat i raznovrstan, ali datotekama se na ovom BBS-u daje manji znacaj - ono sto se najvise potencira su svakako biblioteka i konferencije.

Jedina mana ovog BBS-a je ograniceno radno vreme. Koristi se sisopov kucni broj i razlozi zasto se u toku svih ovih godina nije preslo na non-stop liniju su vise tehnicki nego materijalni. Posta ne moze da obezbedi jos jednu liniju.

Pristup

Racuni na Oreska BBS-u se dobijaju besplatno. Dovoljno je prijaviti se na BBS i ostaviti svoje tacne podatke. Podaci se proverevaju telefonskim kontaktom i svaki provereni korisnik dobija nivo pristupa sa kojim bez problema moze koristiti sve servise.

Aktivniji korisnici dobijaju i vise nivoe pristupa cime im se omogucava da vise vremena provedu na BBS-u i da preuzmu vise datoteka.

Pristup u mrezne konferencije se ne dobija automatski vec samo na zahtev korisnika, ali naravno besplatno.

Za preuzimanje datoteka vodi se takozvani UL/DL odnos tako da se od korisnika ocekuje da na odredjen broj kilobajta i broj preuzetih datoteka posalje bar jednu datoteku u duzini od najmanje 1 kilobajt. Ovim se obezbedjuje da se baza datoteka koliko toliko osvezava. Korisnicima je omoguceno i da kupuju kredite za DL, tako da ne moraju da UL, a dobijaju mnogo vise vremena na BBS-u, kao i mnogo veci dnevni DL. Ovo je uvedeno kako bi se koliko toliko obezbedilo pokrivanje troskova odrzavanja BBS-a. Ne treba mnogo pricati kako to samo delimicno pokriva trosak, ali, vazno je da su korisnici radi da koliko-toliko pomognu.

Hardver

BBS trenutno radi na dva racunara. Sam BBS se nalazi na 486SLC/40MHz racunaru sa 10MB memorije, hard diskom WD Caviar 420MB i modemom ZyXEL 1496E (16800, V42B, ZyX). Drugi racunar je 486DX na 133MHZ sa 32MB RAM i modemom Quantum Fireball 1.1GB. On se koristi za razvoj aplikacija i kao WEB server koji je dostupan korisnicima BBS-a. Konfiguracija se vremenom unapredjuje.

[GO TOP]
[ICON]OnLine biblioteka

U saradnji sa jugoslovenskim izdavacima i autorima na ovom BBS-u je formirana vrlo obimna biblioteka naucne fantastike, fantastike i horora. Ona obuhvata sve znacajne domace autore ali i mnogo znacajnih svetskih pisaca.

U Oreskinoj biblioteci su se nasla dela koja jos nisu bila ni objavljivana na papiru, vrlo cesto su se dela poznatih autora na Oreski pojavljivala u isto vreme kada i u stampi, a moramo se pohvaliti i time da je par novih, mladih, autora otkriveno upravo putem ovog BBS-a. Na Oreski ce uvek biti mesta za radove mladih neafirmisanih autora.

Vremenom, biblioteka je prosirena i na druge knjizevne pravce ali u manjem obimu.

Sva dela se nalaze u datotekama, sa posebno izdvojenim odlomkom koji moze posluziti kao pomoc pri izboru. Preuzimanje datoteka se ne naplacuje dodatno, s tim da nije dozvoljeno njihovo dalje distribuiranje u bilo kakvom obliku.

Datoteke su podeljene u tri sekcije. Jedna sadrzi poseban izbor dela koja su objavljivana u zbirci "TAMNI VILAJET", odnosno dela koja su pobedjivala na konkursima ili na drugi nacin postajala znacajna. Zanimljivo je da se ovde nalaze samo dela domacih autora. Ova sekcija je pravo mesto za SF gurmane.

Drugi deo biblioteke sadrzi dela naucne fantastike i fantastike koja nisu objavjivana u okviru zbirke "TAMNI VILAJET". Tu cete naici na autore sa svih merdirijana, njihove kratke price, novele i cele romane.

A u trecem delu biblioteke nalazi se ono sto spada pod "ostalo", odnosno literatura koja je sve samo ne naucna fantastika. Tu ima poezije, bajki, humora, aforizama i drugog. To je svakako mesto koje ne treba zaobici.

Spisak svih dela koja se nalaze u biblioteci mozete naruciti mailom. Potrebno je da posaljete poruku na adresu sf@dv.co.yu i u Subject: polje stavite naredbu LIST. Ovaj servis nudi jos neke usluge, o kojima cete detalje dobiti ako na istu adresu posaljete komandu HELP.

Deo Oreskine biblioteke od skora je dostupan i preko WEB-a. Na DataVoyage WEB site-u postoji mali SF kutak u kome mozete naci dvadesetak dela iz ove biblioteke spremnih za citanje WEB browserom. To je tek pocetak akcije da se na YU prostoru napravi WEB site posvecen iskljucivo fantastici.

[GO TOP]
[ICON]Mreze

Namena Oreska BBS-a za razmenu informacija je prakticno uslovila povezivanje sa drugim BBSovima. Na tom polju Oreska ima posebnu ulogu jer je kao osnivac SETNet-a, do skora najznacajnije jugoslovenske amaterske mreze, dala veliki doprinos popularizaciji i razvoju modemskih komunikacija u Jugoslaviji. Paradoksalno, danas Oreska vise nije clan te mreze, jer su njenu upravu preuzele osobe koje je zloupotrebljavaju za svoje prljave i niske licne ciljeve a ne ono sto je u toj mrezi godinama propagirano: druzenje, zabavu i upoznavanje.

U svom stilu, Oreska je okrenuta drugim, mnogo boljim, nacinima da svojim korisnicima obezbedi kvalitetan kontakt sa ljudima sirom sveta, pre svega putem direktnog povezivanja na Internet.

Ono sto je za jugoslovenske prilike posebno interesantno su strane BBS mreze. Danas, u eri Interneta one polako gube interesovanje korisnika, ali u vreme kada su racunarske komunikacije kod nas bile u pocetku, kada je Internet bio samo lep san, Oreska je i u tom pogledu dala veliki doprinos kao host za dve strane mreze: RANet i U'NI-net. Obe mreze su distribuirane preko Oreske i u vreme najzescih sankcija.

Sticajem okolnosti, registracija sopstvenih Internet domena, i nekomercijalna distribucija Internet usluga BBS-ovima kojima je to bilo potrebno u vrlo kratkom roku su prouzrokovali stvaranje nove mreze DataVoyageNet (DVNet) u kojoj Oreska, kao sto je i obicaj ima centralnu ulogu. Jedan od razloga za tako brz razvoj mreze koja je inace imala sasvim drugaciju namenu (prostu distribuciju Internet maila i news-a) je i to sto je SETNet u tolikoj meri upropascen od sredine '96 pa na ovamo, da i korisnici i sisopi traze nesto sto im obecava bolji kvalitet. DVNet im je ponudio upravo ono sto su trazili: pouzdanost i efikasnost, proverene ljude koji njom upravljaju, korektan odnos prema korisnicima i sisopima, jasno odredjena pravila ponasanja kojih se svi prodrzavaju, aktivne i kalifikovane moderatore. To su sve parametri koji im garantuju da ce njihovo ucesce pre svega biti zadovoljstvo.

YU slova

Kada smo kod konferencija, vrlo je znacajno da je u Oreskinim konferencijama omoguceno koriscenje YU znakova. Oreska korisnicima omogucava punu podrsku YU slovima, ukljucujuci i automatsku konverziju u razne formate prilikom skidanja ili preuzimanja poste. Nasa slova su podrzana i u razmeni poste i sa drugim BBS-ovima.

[GO TOP]
[ICON]Konferencije

Konferencijski sistem Oreske se zasniva na mreznim konferencijama. Postoje svega dve ili tri lokalne konferencije administrativne prirode a sve ostale se razmenjuju sa drugim BBS-ovima sirom Jugoslavije i sveta. Pokrivaju razne teme tako da svako moze da nadje nesto za sebe.

Mrezne konferencije se razmenjuju u okviru DataVoyage, YUInterneta, Internet USENET-a i drugih mreza.

Pored konferencija, Oreska BBS je i domacin vecem broju mail lista, koje su dostupnije korisnicima Interneta a ne samo Oreske i sistemima koji su njom umrezeni. Tu valja, kao znacajnije, pomenuti jugoslovensku listu sistema za modemske komunikacije, elektronski casopis "UZICE na Internetu", popularnu mail listu za WEB programere (html@bis.co.yu), prvu i izuzetno posecenu mail listu posvecenu tehno muzici INSOMNIA (insomnia@dv.co.yu), Mail listu koja pokriva tematiku YU-DEMO scene (yu-scena@dv.co.yu), mail listu za distribuciju prikaza knjiga (library@dv.co.yu) i dr.

OffLine citanje poste

Ovoliki broj konferencija i poruka u njima nemoguce je citati na samom BBS-u. Niti korisnici imaju na raspolaganju toliko vremena a ni para za telefonske racune. Zbog toga se na Oreski posebno vodi racuna o takozvanom OffLine citanju poste.

Princip je jednostavan: korisnik umesto da poruke cita dok je na BBS-u, zatrazi da mu se poruke spakuju (kompresuju) u datoteku koju on preuzme i cita kada prekine vezu. Radi veceg komfora, pakovanje poruka se vrsi u standardnim formatima za koje postoje specijalno pisani programi (OffLine Reader-i). Tako, korisnik poruke ne cita kao tekst datoteku vec bas kao da je na BBS-u: moze da bia konferencije, nacin sortiranja i slicno. Naravno, u readeru se moze i odgovoriti na poruke, i odgovore u obliku datoteke poslati na BBS. Pretpostavljam da ne treba mnogo pricati kolike se ustede ovako postizu.

Na Oreski su podrzana dva formata za pakovanje poste: BlueWave (BW) i QWK. Oba su veoma popularna i koji ce od njih korisnik upotrebiti je stvar njegovog ukusa. Pakovanje poste se vrsi uz pomoc dva programa: BlueWave pakuje postu u BW formatu i veoma je zgodan, a OLMS postu moze da pakuje i u BW i u QWK formatu, zavisno kako ga korisnik podesi. Korisnicki interfejs mu je nesto losiji od BlueWave-a ali je zato nesto pouzdaniji.

Pri pakovanju poste omogucena je i konverzija YU znakova u korisnikov raspored. Na Oreski se, sve poruke u SETNet i lokalnim konferencijama drze u CP852 rasporedu. Ukoliko korisnik ima podrsku za neki drugi raspored, ili ne koristi YU slova, moze da podesi da mu se vrsi odgovarajuca konverzija. Ovim je omoguceno da svako pise rasporedom koji mu najvise odgovara, ali i da svako poruke cita u rasporedu koji mu najvise odgovara.

[GO TOP]
[ICON]Direktorijumi

Na Oreski je otvoreno tridesetak direktorijuma koji pokrivaju osnovne oblasti interesovanja korisnika, uglavnom iz racunarskih oblasti sa skromnim brojem datoteka (oko 3000). Posto se file sekciji na ovom BBS-u daje manje znacaja, na Oreski se nalaze uglavnom samo probrane datoteke, programi i informacije koji su trazeni.

Pristup svim direktorijumima se dobija sa registracijom korisnika na BBS-u. Neregistrovani korisnici mogu da preuzimaju datoteke samo iz direktorijuma oreska.bbs. Pretplatom (kupovinom kredita), korisnici dobijaju mnogo vece privilegije za preuzimanje datoteka a istovremeno pomazu finansiranje troskova odrzavanja BBS-a.

Spisak svih datoteka se moze naci u direktorijumu oreska.bbs pod nazivom BBSFILES.TXT i BBSFILES.ZIP. Svi direktorijumi su ukljuceni u pretragu po zahtevima u konferenciji dv.filefind na DVNet-u.

[GO TOP]
[ICON]Ostali servisi

Informator je deo Oreske u kome cete naci informacije vezane za sam BBS, mreze i komunikacije uopste. Predvidjeno je da se u njemu nadju i druge opste informacije i bice ih cim sisop uspe da odvoji malo vremena da ih nabavi i stavi.

Elektronski sistemi kao sto je Oreska, veoma su pogodni za komercijalne prezentacije. Oreska ima jedan deo koji je predvidjen za prezentacije sponzora. Reklame mogu biti u tekstualnoj (ASCI/ANSI) ili grafickoj formi (RIP). Kombinovanjem razlicitih metoda mogu se napraviti veoma atraktivne prezentacije.

Ovaj BBS je inicijator mnogih novina na BBS-ovima pa je tako na njoj napravljena i baza javnih PGP kljuceva. PGP (Pretty Good Privacy) je program koji omogucava sifrovanje podataka i elektronskih poruka na jednostavan nacin uz veoma visok faktor sigurnosti. Program je izuzetno popularan u citavom svetu, pa i kod nas. Za njegovo koriscenje neophodno je imati javni kljuc korisnika kome se salju sifrovani podaci i Oreska je mesto gde se ti kljucevi sakupljaju i distribuiraju dalje. Preporucujemo vam da i vas javni PGP kljuc ostavite na ovaj BBS da bi bio dostupan drugima. Pored same baze kljuceva tu se nalazi i sam program kao i uputstva i druge informacije vezane za njega.

Elektronika je veoma popularna medju korisnicima racunara, ali do pojave Oreske ni na jednom bbs-u podaci iz ove blasti nisu bili organizovani. Oreska je to promenila i na njoj mozete naci mnogo sema raznih uredjaja, uputstava, informacija i programa iz oblasti elektronike.

Od skora je na Oreski uveden i Hot Chat, kojim se korisnicima omogucava da potpuno anonimno chatuju na temu erotike, prvenstveno u cilju zabave. Ideja se dopala korisnicima a i sisopi drugih jugoslovenskih BBS-ova su poceli da je upraznjavaju kod sebe.

[GO TOP]
[ICON]Pomoc

Kroz Oreska HomePage se krecete jednostavnim klikom na odgovarajucu ikonu. U osnovnom meniju se nalazi spisak svih tema sa pridruzenim ikonama. Dovoljno je da kliknete na ikonu ili naziv teme i dobicete njen sadrzaj. Svaka tema u zaglavlju ima ikonu za povratak u osnovni meni, tako da vam je omogucen brz povratak i lako snalazenje.

U samom tekstu neke kljucne reci su naglasene i klik na njih ce vas takodje odvesti u deo sa detaljnijim informacijama u vezi nje.

HomePage je uradjen kao jedna stranica tako da je uvek mozete pregledati i kao celinu, koristeci opcije vaseg WWW browsera.
Oreska BBS,
Phone: +381-31-511-076
Modem: ZyXEL 1496E (300-16800bps)
Work time: 23:00 - 14:00 CET, on nonworking days: 23:00 - 08:00 CET
FREE ACCESS!

Sysop: Predrag Supurovic

e-mail:

broker@dv.co.yu
broker@bis.co.yu

Snail mail:

Predrag Supurovic
Dimitrija Tucovica 44/84,
31000 Uzice