PERSONAL
INFO

MY MUSIC

TOOLS

CONTACT

HOME


MY WAY
Jos uvek u meni postoji sukob ideala sa stvarnoscu, koju su ipak drugi kreirali a meni je nametnuto da to pratim. Lavovski se borim, kao Don Kihot protiv vetrenjaca, ko prezivi pricace. Veoma naporna borba, ali nadam se da nije uzaludna... Svako lose ima i svoje dobro !

Muzika, muzika, muzika...Toliko razlicitih stilova muzike na ovom svetu, cini se nepreglednim citavo to prostranstvo. Pa ipak, mnogo je jednostavnije. Na nasoj planeti ima mnostvo naroda, svaki od njih ima svoj jezik, a takodje i muziku. Jedni druge ne razumeju, ali kada je muzika u pitanju, onda se tu stvari menjaju u korist muzike.Narocito ako je instrumentalna.Jer, u osnovi muzika je bazirana na ritmu i melodiji, i ima vrlo jednostavne zahteve za pracenje.Potrebna je samo zelja za slusanjem!

Kao decak, sa svojih desetak godina, neverovatno snazan utisak na mene je ostavljala neka muzika koja se tek tada radjala. Behu tu "Genesis" sa Peter Gabrielom, grupa "Yes", "Emerson, Lake & Palmer"... Nazvali su je sinfo-rock pokretom.Dobro, uspeo sam malo da oslusnem i Deep Purple, Uriah Heep i rock-ere, ali me je sinfo vise privlacio. To je bila bogatije aranzirana i suptilnija muzika, sa puno energije iskazane na drugi nacin. To vreme karakterise i razvoj prvih sintisajzera, koji su ostali cudo sve do danasnjih dana, kao na primer MINI MOOG. Sve to je budilo veliku zelju u meni za stvaranjem neke moje muzike.

Mislio sam da je sinfo vrhunac, sve dok jednog dana nisam saznao, sasvim slucajno za nesto novo. Negde Novembra '74. radio sam neki domaci, i radio je bio ukljucen. Drugi program Radio Beograda, emisija "Putokaz", od 11h - 12h. Voditelj je najavio koncert koji treba da se odrzi za koji dan.

... "CHICK COREA & RETURN TO FOREVER"... Prezentira njihov novi album "Where Have I Known You Before". Ja ga sada zovem "crveni" (zbog izgleda naslovne strane). Posle prvih par taktova, shvatam da sam u njihovoj cvrstoj mrezi, iz koje me ne pustaju...

... Trajno sam bio zarazen njihovim virusom. JAZZ-ROCK deluje mocno na mene, daje mi neku neverovatnu energiju, i primorava da danima sedim za klavirom, istrazujuci neke nove harmonije i lestvice, koje se toliko razlikuju od krutosti klasicne muzike. Vezbao sam i vezbao, ne razmisljajuci sta cu sa tim. Nadao sam se da ce nesto da se desi samo od sebe, ali nikada se nije desilo. Dosada jos nisam ovde pronasao ljude koji bi bili spremni da rade takvu vrstu muzike, jer su ovi nasi prostori vrlo mali, samim tim i trziste, te slobodno svakoga ko u glavi nosi bilo kakvu ideju o bavljenju tom vrstom muzike, mozemo nazvati UTOPISTOM.

Ostalo mi je da spas pronadjem u kompjuteru, i sam pokusam da uradim sve, u nedostatku ljudi, ali ne mogu da budem zadovoljan, jos uvek, jer... ljudi su ljudi, dve glave uvek misle bolje nego jedna. Timski rad je zahvalniji, jer daje uvek bolje rezultate, i neke neocekivane momente u razvoju kompozicije.